ScummVM Android

scummvm-logo

Després d’un bon temps buscant jocs interessants per Android, per parofitar aprofitar el flamant Moto G, malauradament, crec que els jocs de mòbil estan seguint un camí lamentable, no em vull estendre en aquesta opinió, però en resum crec que es basen en només fer-nos entrar constantment, limitar-nos l’estona de joc i treure’ns diners, ja sigui afusellant-nos amb add-ons per comprar o publicitat (que ja sembla mentida que jo digui això, però gairebé és el millor dels casos) i oblidant-se bastant de la missió principal, fer-nos divertir.

Malgrat tot hi ha excepcions òbviament (i us animo a dir-me jocs amb els que heu gaudit i que se m’hagin pogut passar). Precisament una d’aquestes excepcions és el joc: Silent Age, un joc que us recomano molt.

Aquest joc, m’ha fet tornar les ganes de jugar a jocs divertits i amb història al darrere. Ja que el seu gènere és l’aventura gràfica i després de comentar-ho amb un parell de pocafeines, vaig “descobrir” que ScummVM té versió oficial per a Android! Sense root ni tonteries! :D Així doncs, ahir em vaig dedicar a baixar-lo i a mirar les 4 coses que cal saber per jugar millor en Android.

Descàrrega

Per a molts jocs, en Android (EDIT no els de Lucas, si no els més nous rectifico: per a Lucas també fa falta el plug-in que es diu scumm, he estat un dia tornant-me boig per executar el Dott) necessitareu plug-ins, aquests es troben també al Google Play Store, us passo els enllaços tant del ScummVM directament com a la llista de plug-ins:

Compatibilitat

Primer de tot, cal tenir en compte, que per a Android de moment la versió que tenim és la 1.5.0 i la última oficial ja és la 1.6.0, cosa que pot fer que alguns jocs no funcionin encara. Tot i així no patiu perquè els clàssics de Lucas Arts funcionen des de fa molt temps. La veritat és que jo portava un bon temps sense fer gaire cas al ScummVM i he alucinat amb la de jocs als que dona suport actualment. Us passo les llistes de compatibilitat:

Controls

El principal problema que vaig detectar, era el munt de crítiques respecte al control, i si, realment quan l’agafes ho sembla, acostumats ja com estem als controls tàctils del mòbil, el control per defecte és com si es tractés d’un touchpad, movent el cursor per pantalla, movent-se relatiu al moviment del nostre dit (tal com si d’un touchpad de PC portàtil es tractés) és a dir, no funciona el clic directe a la zona.

OHH NOOO! EL TERROR! Això sembla infumable!

No patiu, no. Com he llegit en algun comentari crític, l’únic problema és que la gent no llegeix la documentació de res, on amb una senzilla pàgina ens ensenyen com configurar el control com a direct-mode i no com a touchpad, és a dir allà on fem clic amb el dit s’hi mou directament el cursor i fa clic. Us copio com configurar-ho i les combinacions de tecles bàsiques per sobreviure:

Per activar el Direct Mode, la versió 1.5.0 no té un menú explícit per activar tal mode, per això és complicat fer-ho. Per a poder configurar-ho, cal anar a les Opcions i un cop allà a la pestanya MIDI, un cop allà, marquem “Mixed AdLib/MIDI mode” això és un truc que han aprofitat per a activar aquest mode sense tenir un menú apunt. (Cal reiniciar perquè faci efecte).

Opcions > MIDI > Mixed AdLib/MIDI mode

* Aprofiteu que esteu a les opcions, per a posar la interfície del sistema en català ;) si ho feu així o ja ho teníeu, el que hauríeu d’haver marcat es diu: “Mode combinat AdLib/MIDI”

Ara que ja tenim el control tàctil “millorat” passem a algunes combinacions tàctils, que ens seran pràctiques per acabar de simular el pc:

 • Un toc + moviment: El moviment del ratolí.
 • Un toc sense moviment: click amb botó esquerre.
 • Un toc durant > 0.5s sense moviment: Click amb el botó dret del ratolí.
 • Un toc durant > 1s sense moviment: Click amb el botó central del ratolí.
 • Doble toc + moviment: Arrossegar i deixar anar.

En els dispositius amb pantalla multi-tàctil:

 • Tocar sense deixar anar el dit, un toc amb el segon: Clic del botó dret del ratolí.
 • Premeu dos dits, un toc amb el tercer: Clic amb el botó central del ratolí.

Botons de sistema:

 • Botó Enrere: Esc.
 • Botó Menú: Menú de ScummVM.
 • Botó Menú mantingut uns 0.5s: Activa el teclat virtual.
 • Càmera o botó de Cerca: Click amb el botó dret del ratolí.

Alhora si el nostre mòbil té trackball o D-pad els podem utilitzar també com a ratolí.

+Info: ScummVM Android Guide

I això és tot!

Com ja sabeu (o hauríeu) el ScummVM és només un simple emulador, necessita els fitxers de jocs originals (Fitxers necessaris: http://wiki.scummvm.org/index.php/Datafiles). Els hauríeu de tenir (jo no ho comprovaré) per a poder jugar. Si no des del propi projecte del ScummVM ens ofereixen molts dels fitxers necessaris per a provar demos o versions freeware d’alguns dels jocs (http://www.scummvm.org/games/).

PersonajesLucasArts

 

Deixa un comentari