Motorola Moto G – Anàlisi

Després de pràcticament 2 anys d’experiència amb un Android, vaig decidir que si seguia amb Android (després de passar per PalmOs i iPhone) volia un terminal que tingués de les distribucions més pures que em pogués trobar. Vaja, pràcticament volia un Nexus de Google.

Malauradament, no sóc gaire partidari de les pantalles gegants que estant posant als terminals actualment. I just quan estava decidit a fer el canvi, apareix Nexus5 i amb ell desapareix la oferta de Nexus 4 a 250€ és a dir, sortia un nou terminal 100€ més car i amb una pantalla que considero excessivament gran (Ja disposo d’una tablet per quan necessito més resolució) i fins ara tenia un Android de 3 polzades! Amb el que el Nexus 5 se’m feia massa gros i per especificacions ja em servia un Nexus 4, però ja era tard i ja no es trobava a preu de saldo a la tenda de Google.

Per sort, apareixia una notícia a tots els medis, Motorola (que ara es ven com “a Google company”) oferien un mòbil, que per especificacions, tenia un preu espectacular, 179€ i 199€ respectivament, en les seves versions de 8 i 16 Gb. I el que semblava que venien com a “Nexus experience”

* UPDATE: Resulta que Google ja s’ha venut Motorola… ha durat poc. Confio que almenys en el MotoG encara tindrem una mica de suport

Nexus experience

De què es tracta això? És molt senzill, l’ecosistema Android, ha crescut molt i gràcies a la “llibertat” que ofereix, molts dels fabricants, afegien capes i apps a la interfície base proposada per Google. Convertint al final Android en un bunyol com una casa de pagès, ple de widgets inútils, apps que no es poden desinstal·lar, spam de tonteries…

Amb el que Google ha decidit crear el que diuen Google Experience (http://en.wikipedia.org/wiki/Google_Experience_device) un títol o segell, que s’ofereix als dispositius que adopten instal·lacions base no modificades d’Android, respectant tot el pensat en disseny, configuracions etc…

I amb això vaig pensar! “Ara és la meva, un dispositiu ‘com un nexus’ amb pantalla més petita i a un preu genial”

Però em vaig equivocar, si bé l’experiència és pràcticament igual a un Android bàsic, resulta que Moto G no complia aquesta característica.

Que ‘raro’ si pensava que tot el que havia llegit eren referències al respecte que això era així. Malauradament, el 14 de gener de 2014, Google presenta el que s’anomena GooglePlay Moto G que si que serà Android pur.

Bé, ara sembla molt dramàtic, però realment la interfície és molt clavada a la d’un Android 4.4 KitKat en un Nexus, només hi ha algunes apps que ofereix Motorola:

  • Càmera – una mica més limitada que la “normal” en un nexus
  • Moto Care – Per si perdem el mòbil i tal, si no m’equivoco la pròpia Google ofereix el mateix servei
  • Motorola Migrate – Ens permet migrar les dades del nostre antic Android al nou Moto G
  • Motorola Assist – Ens permet configurar algunes situacions i com ha de reaccionar el telèfon si es troba en alguna d’elles. Silenci a la nit, si tenim reunions al calendar, geolocalització…

El que puteja més, veient que els canvis són ben pocs, són 2 coses.

  • Primer de tot, que la sensació de les notícies inicials és que semblava que Moto G era la “Google Experience” econòmica. Per veure que després de la campanya nadalenca, n’ofereixen la versió “real”. Em va semblar joc brut.
  • I en segon lloc, aquesta rom modificada no inclou el Català.

Català

Com expliquen a Canal Digital (Motorola exclou el català de Moto G) i és el que primer em vaig trobar al enjegar el Moto G. On coi és el català?!?! Doncs malauradament ENLLOC!

Bé si, a la disposició de teclat (que no dista de res d’una configuració de teclat Espanyol)

Però ni la interfície ni el diccionari de suggeriments apareix en català. Des d’aquí aprofito per si algú coneix alguna forma de poder afegir diccionari català a un Android.

Des de twitter, bona gent m’ha proporcionat diferents trucs, per poder afegir idiomes no inclosos a la ROM que disposem. Però precisament el meu desig de comprar una “Google Experience” és per evitar haver de fer aquests petits “tunnings” al S.O. per obtenir els comportaments desitjats. I més, sabent que de forma oficial ja disposem d’això. Tot i així us adjunto l’enllaç que em van passar per aconseguir traduir el MotoG al català i que proposa 2 apps (MoreLocale 2 i Locale and language setting).

Alhora he burxat el poc que he pogut perquè Motorola vegi el nostre descontent

Fins i tot els amics d’AppleDroid s’hi han afegit

https://twitter.com/appdroidscat/status/424947676984410112

Anem però per feina..

Sistema Operatiu

El dispositiu venia amb Android 4.3, però com van prometre i amb un mes d’antelació, va aparèixer la versió 4.4.2, la més moderna de Kit Kat, amb el que hem de donar un 10 a Motorla per l’eficiència i poder gaudir així un dels Androids que ha actualitzat més ràpidament a la última versió.

No m’agraden els nous botons no físics d’Android cosa que he d’assumir, doncs sembla que la disposició de botons finalment queda marcada pel sistema, eliminant els botons físics, per posar sempre els 3 mateixos (Back, Home i TaskList) això està molt bé, per unificar per fi la usabilitat Android, però trobo a faltar el botó físic, que podríem dir “tipus iPhone”

Aquest canvi dràstic fa, que algunes aplicacions antigues que feien ús del que va ser el lloat botó de “menú” dins d’una app, s’hagi de suplir amb un afegitó al costat dels 3 botons bàsics. Tot i així, cal tenir en compte, que això no és cosa de Motorola, si no del propi Android i la herència.

Pel que fa a rendiment del sistema, no puc estar més content! Realment puc fer de tot sense problemes! Bé… de fet, el problema ha estat, que tot anava tant bé, que les dades del primer mes han volat en 10 dies!

Hardware

El telèfon es veu compacte i resistent. Els materials no semblen cap meravella, són plàstics, però no una porqueria, d’aquells que semblen que es trenquin, al contrari, l’encaix de les parts, em sembla molt bo. Pel preu que tenen no està malament.

El LED de notificacions, només té un color, una putada per els fanàtics de classificar per coloraines tots els inputs. Però personalment m’he desintoxicat de tanta notificació, pel que amb un sol color en tinc prou. això si, no sabria viure sense LED.

* Afegeixo que fot dies que intento fer que Gmail no ilumini el LED i crec que és impossible :(

He provat els auriculars del iPhone, bé concretament uns de DealExtreme, que deien que eren els mateixos, i m’he alegrat de veure que almenys el botó de play/pause funciona! Amb el Sony que tenia abans, vaig tenir milers de problemes.

Tot el demés, força correcte, botons de power i volum de moment no fallen ni se’ls veu dèbils.

La càmera és de 5mpx, té flaix i HDR, personalment en tinc més que suficient. Si que he llegit que és una mica dolentota i que la lent justeja una mica, sobretot en condicions de baixa llum. Però personalment, per l’ús que en faig en tinc més que suficient. Total, per acabar enviant les fotografies al Whatsapp i es redueixin a unes resolucions lamentables… Això si, si busqueu un mòbil amb bona càmera, no és aquest. Si no, com al meu cas, possiblement ja us serveix.

La pantalla, té una resolució espectacular. Es tracta d’una LCD capacitiva de 16M colors,  720 x 1280 píxels, 4.5 polzades. Per la resolució no cal patir. Ara, personalment, trobo que aquestes mides ja es surten del que és còmode per a mi. Potser 4 polzades seria més òptim. En algunes situacions, potser tinc mans de hòbbit i no puc utilitzar còmodament el mòbil amb una sola mà, em costa arribar d’una punta a l’altra amb el polze. Potser si teniu les mans més grans no teniu aquests problemes.

Altres coses que he pogut provar: el GPS, va perfecte en les ocasions que l’he activat. La ràdio FM (si! en porta :D) també funciona perfecte. Llàstima, que la App per la ràdio no té un mode per poder emetre per l’altaveu (assumint que deixem igualment els auriculars connectats per fer d’antena).

I finalment la bateria… de moment és excel·lent! però amb ús “normal” mails, whatsapp, xarxes socials, jocs (moltes hores de flappy), podcasting, navegar, rss… em dura perfectament tot el dia. Fins i tot si algun dia no puc fer-li massa cas. pot ser que no baixi de menys del 50% de consum. Una joia. Evidentment, si el forcem amb molt ús de pantalla, dades, gps… la acabarem buidant ràpid.

Conclusions

Doncs tot i la despotricada que pugui haver semblat que he fet al principi, crec que és un gran telèfon per el preu que ofereix! Potent, funcional i sense gaires filigranes innecessàries. Realment, després d’un mes d’ús, no me’n penedeixo gens. Si bé hi ha coses millorables, considero que en pràcticament qualsevol altre mòbil també trobaria pegues per un cantó o altre.

Una resposta a «Motorola Moto G – Anàlisi»

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *